Blog de
Empreses inclusives: les que aposten per una societat més justa

26 de septiembre de 2019

Les empreses inclusives a nivell europeu són totes aquelles que integren persones en risc d’exclusió social en risc d’exclusió social dins dels seus equips i aposten per un compromís social en el qual l’autèntica rendibilitat sostenible és la consecució del bé comú. La companyia inclusiva ha de tenir entre el 30% i el 80% dels seus treballadors reconeguts amb alguna discapacitat, cosa la qual es podria percebre com una dificultat per la incorporació en una economia convencional… Afortunadament, la realitat és que el nombre d’empreses inclusives va augmentant progressivament en la majoria de països.

L’economia social s’està desenvolupant cada cop més intensament a la Unió Europea i les Empreses Inclusives juguen un paper destacat dins aquest sector amb cada cop més coneixement.

Actualment a la Unió Europea trobem uns 250.000 treballadors que presten serveis en empreses inclusives i el nostre Estat està al capdavant, fruit d’una gran conscienciació i de la implantació d’un model que està demostrant ésser funcional, en més de 8 països entre els que destaquen Espanya, Alemanya, Bèlgica, França, Bèlgica, Polònia, Gràcia i Txèquia.

En aquesta línia, Europa busca fomentar la generació de coneixement i avançar en el diàleg en l’àmbit europeu mitjançant la Confederació Europea d’Empreses Inclusives (EuCIE). Aquesta associació va néixer al Parlament Europeu amb l’objectiu d’orientar i promoure una visió comuna de la inclusió activa de les persones amb discapacitat a través de l’ocupació sostenible; així com per a empènyer el desenvolupament econòmic i social de les empreses inclusives. La patronal representa a més de 3.775 empreses inclusives d’Espanya, Alemanya, França i Bèlgica i a 160.000 persones amb discapacitat en els quatre països.

Cal esmentar que els països que tenen implantat aquest model són percebuts en l’àmbit internacional amb molt de respecte, tant per la seva vocació social i integradora com pels seus resultats positius en l’àmbit econòmic.

Tanmateix, ser empresa inclusiva no és només incorporar a persones amb alguna diversitat funcional en l’organització, sinó treballar per l’aposta de polítiques que ajudin a conèixer la realitat que es produeix en altres mercats i països. D’aquesta manera es pot avançar conjuntament cap a un mateix horitzó on sorgeixin noves oportunitats que beneficiïn a tots. Per aquest motiu, aplicar polítiques d’aproximació dins d’una organització estan destinades a realçar totes aquelles necessitats que la societat demanda.

En definitiva, l’empresa inclusiva es converteix en una mesura més per a contribuir a transformar la societat i afavorir la veritable inclusió i participació de les persones amb discapacitat i en risc d’exclusió social. Però, no hem d’oblidar que perquè l’ una empresa sigui inclusiva és necessari la implicació total de l’alta direcció de les organitzacions, un compte pendent en moltes ocasions, ja que, els directors d’algunes companyies no troben l’entusiasme sobre la capacitat transformadora que posseeix generar una societat més inclusiva.

Publicat a Social.cat el 26/9/19

Veure escrit on-line a : https://www.social.cat/opinio/10823/empreses-inclusives-les-que-aposten-per-una-societat-mes-justa

Enviar comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

0 opiniones en “Empreses inclusives: les que aposten per una societat més justa”

Proyectos en los que participo: